Tesla 4260A Dukla

Tesla Orava, n. p., 1974/76

Černobílý televizní přijímač - superhet pro příjem ve všech pásmech čs. TV normy, osazený elektronkami PCF802, PL504, PY88, A61-120W a polovodiči, pro napájení ze střídavé sítě. Obrazovka o úhlopříčce 61 cm, šest mechanických předvoleb, příjem zvuku dle normy CCIR i OIRT, tónová clona, oválný reproduktor, výstup na magnetofon. Nepřímá řádková synchronizace s porovnávačem fáze a reaktanční elektronkou, stabilizace vodorovného i svislého rozměru. Dvě samostatná šasi (signálové a rozkladové), modulová koncepce. Dřevotřísková dýhovaná skříň, plastová maska a zadní stěna.

První typ nové řady televizorů z Tesly Orava. Oproti předchozí řadě Aramis, která využívala šasi převzaté ze starších celoelektronkových typů, pouze na některých pozicích osazené tranzistory místo elektronek, je vnitřní konstrukce úplně nová. Funkční celky jsou umístěny na modulech, takže bylo možno v servisu závadu rychle lokalizovat a odstranit výměnou modulu za dobrý. Všechny kabelové propoje jsou opatřeny konektory, tedy až na síťový přívod od vypínače k rozkladovému šasi. Původně mělo být toto šasi celotranzistorové, protože se ale dovoz vysokonapěťových tranzistorů nepodařilo včas zajistit, byly v řádkovém rozkladu použity tři elektronky. Celotranzistorová řada Olympia přišla až o tři roky později. Jednotlivé typy z řady Dukla se od sebe liší jen vzhledem skříně, typem předvolby (mechanická nebo senzorová různých typů) a velikostí obrazovky. Například typy Dukla, Kalina a Ambra se liší jen vzhledem masky. Ze začátku se používal modul koncového nf zesilovače s germaniovými tranzistory, později se začal osazovat modul s integrovaným obvodem MBA810. Germaniový modul jsem proměřil, při jmenovitém napájecím napětí dává výkon cca 2,5 W. Frekvenční charakteristika je kupodivu daleko rovnější než u modulu s IO. Ten dost zdůrazňuje výšky.

Televizory z řady Dukla a Olympia se za mého dětství daly často najít u popelnic na našem sídlišti. Sloužily mi jako zdroj elektronek, elytů, tranzistorů KU611 a reproduktorů, později také modulů s MBA810, které se s oblibou používaly jako nf zesilovače do různých bastlených audiosoustav. Z VN trafa a dostatečně výkonného tranzistoru šlo postavit vysokofrekvenční VN zdroj, jehož připojením k žárovce jsme obdrželi tzv. plazmovou kouli. Síťové trafo bylo vhodné pro konstrukci různých napájecích zdrojů. Kamarádova rodina měla zahradu v chatové osadě, za kterou byl les. V něm jsme našli pod listím dva televizory, jeden z nich byl typu Lipno. Skříň se úplně rozložila, ale povedlo se z něj zachránit elektronky a právě nf modul. Hliníkové elyty se úplně rozpadly, po jejich výměně ale modul fungoval. Bohužel jsem ho záhy odpálil.

Tuto Duklu jsem našel v roce 2022 opět u popelnic poblíž svého bydliště. Měla hezkou neošmatlanou masku, což nebývá zvykem, tak jsem ji sebral. Strávila asi nějaký čas na dešti, takže byla horní stěna skříně opršelá až na dřevo. Horní stěnu skříně jsem obrousil, namořil a nalakoval. Originální povrchová úprava ale není čirý lak, nýbrž fládr - matný lak dvou různých barev, které jsou promíchány tak, že vypadají jako kresba dřeva. Nevím, proč skříně nelakovali čirým lakem, protože samotná dýha je hezká a skříň s čirým lakem působí daleko hodnotněji než fládrovaná. U některých typů jsou ale skříně lakované už z výroby. Uvnitř byl televizor nedotčený, pouze zanesený letitým půdním prachem. Šasi jsem vymontoval a osprchoval. Hnědé svitkové kondenzátory jsem vyměnil, dále byl přerušený odpor na napájení g2 PL504. Po zapnutí se pálila pojistka 24V větve zdroje, příčinou byl jeden elyt 500u/35V, který se choval jako zenerka na cca 20 V. Selenové můstkové usměrňovače, které jinak nebyly spolehlivým prvkem této řady televizorů, jsou původní a dobré. Jinak vše fungovalo na první zapnutí. Po několika hodinách provozu ale náhle zhasla obrazovka. Zjistil jsem nízké napětí na účinnostním kondenzátoru a hřející se VN cívku na řádkovém trafu. Od Vaška jsem dostal druhé trafo a přístroj byl opět funkční. Obrazovka je v uspokojivém stavu, ladění je stabilní, příjemně mě překvapil kvalitní zvuk. Televizi jsem odvezl do Třeště, možná bude časem použita jako funkční exponát.