Tesla 4106U Ametyst

TESLA Strašnice n. p., 1960/62

Černobílý televizní přijímač - superhet pro příjem v I. a III. pásmu čs. TV normy, osazený elektronkami PCC84, 3x PCF82, 4x EF80, PABC80, PL82, PCL82, ECH81, PL83, PL36, PY83, DY86, AW43-80, s universálním napájením. Obrazovka s iontovou pastí, magnetickým vychylováním a elektrostatickým ostřením o úhlopříčce 43 cm a s vychylovacím úhlem 90°. Mezinosný příjem zvuku dle normy OIRT, tónová clona, kulatý dynamický a výškový elektrostatický reproduktor. Klíčované AVC spojené s regulací kontrastu. Přípojka pro kabelové dálkové ovládání jasu a hlasitosti. Selenový usměrňovač, šasi s obrazovkou na vyjímatelném rámu, otočný náhražkový dipól uvnitř skříně, dřevěná skříň s plastovou mřížkou a vyjímatelným sendvičovým sklem před obrazovkou, papírová zadní a spodní stěna.

Během výroby byla provedena řada změn. První kusy mají tlumivku ve zdroji, ta byla později vypuštěna, stejně jako výškový reproduktor. Další změny se týkaly například obvodů AVC. Kromě tesláckých obrazovek se vyskytují i polské, některé z nich už nemají iontovou past. Ta už by nebyla potřebná ani u tesláckých, protože stínítko je metalizované, ale kvůli použití původního zakřiveného systému ze starších typů obrazovek musí být magnet pasti osazen.

Přijímač je konstrukčně velmi dobře zpracovaný a přitom jednoduchý. Ametysty se proslavily svou spolehlivostí a kvalitou. Televizor je dost citlivý a díky dobře zkonstruované vf části s kompenzovaným skupinovým zpožděním má kvalitní, kontrastní obraz bez překmitů. Oproti předchozím typům má podstatně dokonalejší obrazovku. Prodalo se jich velké množství. Skříň je dobře výtvarně zpracovaná v charakteristickém stylu 60. let. Z Ametysta byla odvozena signálová část televizorů řady Azurit, vyráběných Teslou Orava. Dále byl vyráběn jako součást hudební skříně Ametyst Sektor, ale tam je použita obrazovka s vychylováním 110°. Někdy se říká, že Ametyst je nejlepší ze všech černobílých televizorů Tesla.

Televizor jsem opravoval na začátku roku 2016 pro Slávka. Slávek se v něm už před několika lety vrtal, takže telka byla vyčištěná a část svitků vyměněných. Telka tehdy chodila. Já jsem vyměnil zbývající kritické svitky, pak už stačilo jen naformovat elyty a telka se rozběhla. Hodně se hřál selen a napětí za ním bylo nižší, tak jsem jej přemostil diodou s odporem 47 ohm. Dále byl problém s horší stabilitou obou synchronizací, příčinou byly jednak povolené elyty ve zdroji, jednak mikrofonická PCF82. Snímková synchro po delším provozu začala ujíždět, to se podařilo opravit výměnou PCL82. Jinak televizor fungoval perfektně, má opravdu krásný obraz, původní obrazovka je jako nová. I zvuk je perfektní, dokonce trochu funguje i výškový reproduktor. Náhražková anténa má uštíplý přívod, což je dost časté, asi se lidem ten kus dvojlinky s konektorem na něco hodil.

Jak už bylo zvykem v tehdejším zřízení, byl tento úspěšný televizor také posledním, který byl ve Strašnicích vyvinut a vyráběn.