Tesla 3603A

Tesla n. p. Bratislava, 1975/76

Radiopřijímač bez výkonového zesilovače (tuner) - superhet pro příjem v pásmu VKV CCIR (jen do 100 MHz) a OIRT osazený germaniovými a křemíkovými tranzistory, pro napájení ze střídavé sítě. Ladění varikapy, rozsahy zvlášť pro CCIR a OIRT, čtyři předvolby. Vypínatelný umlčovač šumu a AFC, přepínač pro místní příjem. Dřevěná skříň, hliníkový panel, plastová stupnice.

Tuner vznikl z radiopřijímače 813A vypuštěním AM rozsahů a koncového stupně. Zůstalo dokonce i výkonné síťové trafo pro napájení koncového stupně. Konstrukce vychází z tuneru ST100, je upravená na ladění napětím a doplněná předvolbami. I provedení lankového náhonu stále odpovídá ladění kondenzátorem. Také šasi zůstalo podobné, jen bylo doplněno o nástavec držící předvolby. Kvůli tomu výrazně narostla šířka skříně a tuner rozměrově k ničemu nepasuje. Obrovská skříň je vevnitř skoro prázdná. Navíc CCIR rozsah končí už na 100 MHz.

Tuner jsem získal v létě 2018 od kolegy. Musel jsem opravit upadlou stupnici, jinak stačilo přístroj vyčistit, je ve výborném stavu. Skříň je jako nová a stupnice není zašlá. Je funkční, ale několik elektrolytů je vyschlých a jsou spálené žárovky. Vzhledem k praktické nepoužitelnosti tohoto přístroje jsem další opravy neprováděl a přenechal jsem jej muzeu Tesla v Třešti.