Tesla 3601A ST100

TESLA Bratislava n. p., 1972/74

Radiopřijímač - superhet bez výkonového zesilovače (tuner) pro příjem v pásmech VKV CCIR a OIRT osazený tranzistory. Napájení ze střídavé sítě 220 nebo 120 V, vstupní jednotka plynule laděná kondenzátorem přes obě pásma včetně mezipásma. Vypínatelný obvod pro umlčení šumu mezi stanicemi a obvod AFC. Stereofonní dekodér s možností vynuceného monofonního příjmu. Ručkové indikátory vyladění a síly signálu. Vstup pro dipól 300 ohm, vypínatelný útlumový člen pro místní příjem. Výstup pro magnetofon a zesilovač, síťový výstup pro napájení dalšího přístroje. Dřevěná skříň, hliníkový panel, plexisklová stupnice s přepínatelnou intenzitou podsvícení.

Tento tuner je jedním z našich prvních stereofonních radiopřijímačů. Je určen do sestavy se zesilovačem MUSIC 30, ke které se hodí i gramofon NC410. Obvodové řešení přístroje bylo částečně použito i v přijímači 810A.

Tuner jsem dostal v květnu 2014 od Martina Tomkoviče, za což mu velmi děkuji. Dlouho jsem jej sháněl ke svému zesilovači MUSIC 30. Tuner byl vzhledově zachovalý a funkční, jen si někdo vedle síťového vypínače (u kterého je napsáno ZAP) nalepil nálepku s nápisem ZAP, asi aby to bylo jasné. Na zadní stěně pak byl vidět přibastlený další anténní konektor a pětikolík. Po rozebrání se nicméně ukázalo, že z původních vnitřností zůstala jen vf jednotka a výstupní zesilovač. Mezifrekvenční zesilovač, demodulátor a stereodekodér je osazen zcela jiný, podomácku vyrobený. V MF zesilovači jsou použity IO MA3006 a MAA661, jako stereodekodér pak LM1310. Celá konstrukce je provedena velmi precizně včetně zakápnutí šroubků barvou apod. a perfektně funguje. Zatím si tedy tuner ponechám, než seženu kus v původním stavu. Po vyčištění jej mám v příležitostném provozu se zesilovačem MUSIC 30. Funguje velmi dobře, citlivost je vynikající, jen se během prvních několika minut po zapnutí musí trochu dolaďovat. Stupnice je zmatnělá, což je bohužel u tohoto typu stupnic obvyklá vada.

V létě 2017 jsem dostal další kus. Chyběl knoflík ladění, jinak byl přístroj v hezkém, původním stavu s krásnou stupnicí, tedy až na zadní stěnu, do které opět někdo dobastlil konektor, tentokrát BNC. Protože skříň měla nepříliš hezký vzor dýhy, přehodil jsem skříň z předchozího sbírkového kusu, čímž jsem obdržel kus v téměř dokonalém stavu. Po elektrické stránce stačilo vyměnit jednu spálenou žárovku, jinak tuner funguje bez jakýchkoliv oprav. Stereodekodér má trochu horší citlivost.

První kus:

Druhý kus: