Tesla 1002A Maestro I

TESLA n. p. Kolín, 1958/60

Tento přístroj není součástí mé sbírky. Opravoval jsem jej jednomu pánovi.

Stolní gramorádio - superhet pro příjem v pásmech VKV OIRT, 2x KV, 2x SV, DV a pro reprodukci z magnetofonu nebo vestavěného gramofonu osazený elektronkami ECC85, ECH81, 2x 6F31, 6B32, 6BC32, EF80, PL82, EM80 a EZ81, pro napájení ze střídavé sítě. Dvoustupňový mf zesilovač, proměnná šířka pásma, otočná vypínatelná feritová anténa, přípojka pro drátovou anténu, uzemnění a dipól, náhražkový dipól uvnitř skříně, přepínač umožňující použít dipól i jako anténu pro AM pásma, elektronový indikátor vyladění, oddělené ladění VKV a AM. Fysiologická regulace hlasitosti, tónové korekce, nf stupeň se zpětnou vazbou a odbočkou na výstupním transformátoru pro kompenzaci brumu, odbručovač pro nf předzesilovací stupeň. Dva dynamické eliptické středobasové reproduktory zepředu skříně, dva elektrostatické výškové z boku. Gramofon typu H20 s krystalovou přenoskou VK5 se dvěma hroty pro přehrávání standardních a dlouhohrajících desek rychlostmi 16 2/3, 33 1/3, 45 a 78 ot/min a automatickým vypínáním. Dřevěná skříň s odklopným víkem gramofonu se vzpruhou, ozdobné kovové lišty, skleněná stupnice, bakelitové mřížky přes výškové reproduktory, papírová zadní stěna.

Přijímač ve své době patřil k dražším přístrojům a je hezkou ukázkou designu přelomu 50. a 60. let. Novinkou v té době byl rozsah VKV. V té době se u nás ještě nevyráběly klasické nf koncové elektronky jako EL84 a tehdy používaná 6L31 svým výkonem nedostačovala pro kvalitní reprodukci požadovanou u VKV přijímače, a tak konstruktéři použili televizní PL82. Z toho důvodu přijímač pracuje s poměrně nízkým anodovým napětím. Zajímavostí jsou elektrostatické výškové reproduktory, které jsou však velmi málo citlivé a navíc bývají dnes většinou vadné.

Oprava přijímače nebyla problematická. Vyměnil jsem všechny svitkové kondenzátory vystavené anodovému napětí, elektrolytický katodový kondenzátor zalitý asfaltem byl kupodivu v pořádku, tak zůstal na místě. Nf předzesilovač vykazuje trošku vyšší hladinu šumu, příčinu jsem neodhalil, zřejmě nějaký odpor. Ve vf části se někdo povrtal, byl měněný paddingový kondenzátor pro pásmo SVII, nicméně osazený kus byl také vadný. Po jeho výměně bylo nutno na tomto pásmu doladit oscilátor. Jinak přijímač fungoval napoprvé a příjemně mě překvapil velmi slušnou citlivostí a selektivitou, další slaďování nebylo potřeba. Na VKV lze zachytit vysílače na zrcadlových kmitočtech, citlivost je asi stejná jako u jiných elektronkových rádií s OIRT vstupem.

V gramofonu byl zničený hrot pro dlouhohrající desky, podařilo se mi zakoupit nový u firmy graled.cz. Hrot pro standardní desky byl v pořádku. Jinak stačilo gramofon jen lehce promazat a seřídit koncové vypínání a začal fungovat, původní krystalová přenoska je zcela v pořádku, kvalita reprodukce je poměrně slušná. Vinou umístění gramofonu přímo ve skříni přijímače dochází při velké hlasitosti k akustické zpětné vazbě, tedy rozhoukání přijímače, to je bohužel vlastnost všech těchto gramorádií.

Bohužel celková kvalita reprodukce je ovlivněna prakticky nefunkčními výškovými reproduktory. U jednoho byl po přiložení ucha slyšet lehký šepot, druhý byl zcela němý. Ten vadný jsem se pokusil rozebrat. Uvnitř se za čelní krycí kovovou mřížkou, sloužící zároveň jako jedna elektroda, nachází plastová fólie s napařenou vrstvičkou zlata sloužící jako druhá elektroda. Kovové vrstvy se dotýká hliníkový proužek sloužící jako vývod. Za fólií následuje vrstva filcu a krycí pertinaxová destička. V místě dotyku proužku s vrstvou zřejmě došlo k difuzi zlata do hliníku a zlatá vrstva zmizela, takže se ztratil vodivý kontakt. Zkusil jsem fólii otočit, takže se kontakt obnovil a reproduktor začal fungovat. Bohužel jeho hlasitost byla stejná jako u druhého kolegy, tedy nepoužitelná. Nevím, zda je to závada nebo vlastnost. Elektrostatické reproduktory se však zřejmě v Tesle příliš neosvědčily, neboť od začátku 60. let už nebyly dále používány. Dle zkušeností jiných opravářů tyto reproduktory oněměly pár let po vyrobení.

Rádio tedy příliš nehraje výšky, jinak je však reprodukce velmi dobrá a příjemná a celková funkčnost se dá hodnotit velmi kladně. Doufám, že s ním majitel bude spokojený.

Video s gramorádiem můžete zhlédnout zde.